Nieuws

 

 

Terug  Terug

Woede in de overgang: hier komt het door

Woede in de overgang, met een foto van een schreeuwende vrouw

Van een beetje geïrriteerd tot heftige woede-uitbarstingen. Tijdens de overgang kan het je zomaar overvallen. Je snapt jezelf soms niet meer en ook je gezin lijkt je niet meer te begrijpen. Hoe komt het toch dat je zomaar uitvalt tegen de mensen om wie je geeft?

De veranderingen in je hormonen tijdens de overgang zijn de aanstichters. Deze veranderingen zorgen niet alleen voor lichamelijke klachten, maar hebben ook een grote invloed op je hersenen en je emoties.

Klachten als angst en paniek, een gespannen gevoel, neerslachtigheid en plotselinge emoties, zoals boosheid of verdriet horen hierbij. Maar ook problemen met je concentratie en geheugen kunnen zorgen voor spanning in je gezin of op je werk.

Weet dat dit (heel vaak) tijdelijk is!

Wat helpt bij overgangsklachten?

Het helpt om te zorgen voor een vast ritme en structuur in je dag. Dit geeft rust in je hoofd en laat energie vrij voor andere zaken. Zorg daarbij voor voldoende slaap. Heb je last van nachtelijk zweten? Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer, gebruik katoenen beddengoed en een ventilerend matras. Beperk theedrinken en sterk gekruid voedsel. Als je voor het slapengaan nog doucht, douche dan liever lauw dan heet.

Stop in je lichaam wat je eruit wilt halen: gezonde voeding helpt jouw hormonen meer in balans te brengen. Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad, broccoli, radijs, bloemkool, spruitjes, knoflook, peulvruchten, rogge en haver.

Matig met alcohol, suiker, cafeïne, zout, melkproducten, (rood) vlees, junkfood en koolzuurhoudende dranken. Deze verstoren de hormoonbalans. Probeer je eten niet te lang te verhitten, omdat dit de voedingswaarde verlaagt. Probeer zo puur mogelijk te eten en magnetronmaaltijden te vermijden (vanwege het zout en het plastic). Eet veel rauwe groenten, die je goed wast om de pesticiden te verwijderen. Zo vermijd je Xeno-oestrogenen zoveel mogelijk; want juist die verstoren je hormoonbalans.

Voldoende bewegen is ook belangrijk voor je lichaam. Zeker tijdens de overgang. Minimaal een half uur per dag en het liefst in de buitenlucht, voor je vitamine D aanmaak.

TIP: Download het e-book Bloeien in de overgang

Sterk door de overgang

Zoek je extra ondersteuning bij mentale klachten tijdens de overgang? Stichting Mirro heeft een speciale module gemaakt met GZ-psychologen om jou te steunen. Deze e-learning helpt je omgaan met stress, een passende leefstijl aanmeten en geeft je tips en oefeningen bij intimiteit en seksualiteit. Ook geeft de module informatie over en handvatten voor overgangsklachten op de werkvloer.

Maakt jouw organisatie gebruik van Mirro? Dan kun je de module gratis en volledig anoniem volgen.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Foute diagnose bij overgangsklachten op de werkvloer

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht