Nieuws

 

 

Terug  Terug

Werkplezier in de zorg: Tips voor individuen en organisaties

Op de Dag van het Werkplezier in de Zorg (31 januari) kijken we naar het werkplezier in de zorg. Hoe kun je dit vergroten?

De zorgsector is van onschatbare waarde, maar we weten allemaal dat het geen makkelijke taak is. Zorgmedewerkers worden geconfronteerd met hoge taakeisen, emotionele belasting en soms overweldigende werkdruk. Niet heel vreemd dus als het werkplezier misschien afneemt. Het is belangrijk dat zowel medewerkers als organisaties stilstaan bij werkplezier in de zorg. En zoeken naar manieren om dit te vergroten.

Voor zorgmedewerkers:

  1. Vind betekenis in je werk: Probeer je te herinneren waarom je voor een carrière in de zorg hebt gekozen. Focus op de impact die je elke dag hebt op het leven van anderen. Dit kan een krachtige motivator zijn.
  2. Zorg voor jezelf: Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Neem pauzes, eet gezond en zoek manieren om stress te verminderen, zoals beweging of meditatie. Pak de momenten die je pakken kunt.
  3. Leer nee te zeggen: Het is belangrijk om je grenzen te stellen. Als je te veel hooi op je vork neemt, kan dit ten koste gaan van je werkplezier. Nu is het erg lastig om die grenzen te handhaven in de zorg door personeelstekort en hoge werkdruk. Dan kan het misschien helpen om je wat minder verantwoordelijk te voelen voor dingen waar je weinig invloed op hebt. Onze module Veerkracht helpt je hiermee. Anoniem en gratis via jouw zorgverzekeraar of werkgever!
  4. Bouw sterke relaties: Samenwerken met collega’s kan een bron van steun en vreugde zijn. Investeer in positieve relaties en draag zelf bij aan een ondersteunende werkomgeving.

Voor organisaties:

  1. Ondersteun loopbaanontwikkeling: Bied kansen voor groei en ontwikkeling. Zorgmedewerkers voelen zich gemotiveerder wanneer ze vooruitgang kunnen boeken in hun carrière.
  2. Luister naar de medewerkers: Open communicatie is essentieel. Neem de tijd om naar de zorgen en suggesties van medewerkers te luisteren en handel daarnaar.
  3. Verlicht de administratieve last: Overmatige administratieve taken kunnen het plezier in het werk verminderen. Probeer processen te vereenvoudigen en digitaliseer waar mogelijk.
  4. Stimuleer een positieve werksfeer: Creëer een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen. Erken en beloon prestaties.
  5. Zorg voor zelfzorgprogramma’s: Bied programma’s voor zelfzorg en mentale gezondheidsondersteuning. Dit kan medewerkers helpen omgaan met de stress binnen de zorgsector. Mirro kan op een laagdrempelige manier ondersteunen. Medewerkers gebruiken deze modules helemaal anoniem en zelfstandig, op een moment dat het hen uitkomt. Onze modules zijn gericht op specifieke thema’s, zoals werkstress, mantelzorg en overgangsklachten.
  6. Verruim je kijk op personeelswerving: Je hebt waarschijnlijk met beperkte budgetten te maken en een teruglopend aanbod van personeel. Zijn er mogelijkheden om personeel aan te haken, zodat de werkdruk verlicht wordt? Onderzoek deze mogelijkheden samen en beslis wat realistisch is.

De zorg is een veeleisende sector, maar werkplezier is belangrijk voor het leveren van hoogwaardige zorg. Terwijl individuen stappen kunnen ondernemen om hun eigen werkplezier te vergroten, dragen organisaties een grote verantwoordelijkheid voor het maken van een ondersteunende werkomgeving. Samen kunnen we bijdragen aan een zorgsector waarin werkplezier en de kwaliteit van zorg hand in hand gaan.

Mirro aanbieden in jouw organisatie? Kijk hier voor meer informatie.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Mirro is coalitiepartner in onderzoek naar eenzaamheid door technologie onder jongvolwassen

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht