Nieuws

 

 

Terug  Terug

Tips voor tijdens de overgang

Tips voor tijdens de overgang

Opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, depressie en angst. Het zijn allemaal symptomen van de overgang. Ga jij op dit moment door de overgang? We geven jou graag tips en inzichten om je te ondersteunen in deze nieuwe fase.

De overgang op de werkvloer

Op dit moment zijn er ruim 1,5 miljoen vrouwen in de overgang in Nederland. Ruim 1 op de 3 werkende vrouwen in de overgang ervaart beperkingen in het functioneren op de werkvloer. Nog niet eens de helft hiervan praat over hun klachten op het werk, bijvoorbeeld met collega’s. Terwijl zij hier wel behoefte aan hebben en zich vaker ziek melden.

Ook kunnen er ongemakkelijke situaties ontstaan op het werk door opvliegers, doorlekken of stemmingswisselingen.

Daarnaast worden overgangsklachten niet altijd aangezien voor wat het is. Veel vrouwen krijgen een verkeerde diagnose, zoals een burn-out. Hierdoor krijgen zij niet de steun die zij nodig hebben.

Het helpt om jouw overgangsklachten bespreekbaar te maken op het werk. Maar hoe ga je dit gesprek aan? Dit is voor een groot deel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Voel je je veilig genoeg om dit met jouw leidinggevende te bespreken? Of met een collega waar je prettig mee samenwerkt?

Tips voor ondersteuning op de werkvloer

Weet dat jouw werkgever verplicht is om aanpassingen te maken, waar mogelijk, voor jouw persoonlijke situatie. Werkomstandigheden en -omgeving mogen geen nadelige invloed hebben op jouw gezondheid. Dat geldt ook voor jouw mentale gezondheid en dus ook zeker bij overgangsklachten.

Bedenk zelf alvast waar jouw werkgever je mee kan ondersteunen. Bijvoorbeeld: flexibelere werktijden, betere ventilatie, gezonde snacks, cafeïnevrije koffie of thee, citroenmelisse thee, voldoende pauzes en tijd om te bewegen. Of de ruimte om je even terug te trekken in een apart hokje bij een opvlieger, als dat jou helpt.

Als je het te moeilijk vindt om over de overgang te praten met jouw collega’s of leidinggevende, dan is de bedrijfsarts ook een optie.

Er zijn verschillende handvatten voor werknemers in de overgang. Vraag om toegang tot advies, informatie en begeleiding. Mirro heeft een speciale module voor vrouwen in de overgang. Deze ondersteunt je bij mentale klachten door de overgang en omgaan met stress. Je kunt deze module helemaal gratis en anoniem volgen.

Mentale en fysieke overgangsklachten

Er kunnen verschillende mentale klachten om de hoek komen kijken tijdens de overgang. Zoals: concentratieproblemen, vergeetachtigheid, somberheid, angst en paniek, woede uitbarstingen en minder zin hebben in seks.

Het helpt al als je deze symptomen herkent als overgangsklachten. Acceptatie is namelijk een deel van de remedie. Als je ertegen vecht, kost dat je extra energie. Die energie kun je beter besteden aan het aanmeten van een nieuwe, passende leefstijl. Lees hier onze tips voor je leefstijl tijdens de overgang:

Structuur en ritme

Structuur en ritme helpen om grip te krijgen op vermoeidheid. Zorg voor een vaste dagindeling met duidelijke slaaptijden. Zo weten jouw brein en lichaam waar ze aan toe zijn en dat scheelt je ook energie. Heb je een nacht niet goed geslapen? Start bijvoorbeeld een uurtje later met werken, ga een uurtje eerder naar bed en/of doe extra rustig aan de volgende dag. Een goed geventileerde kamer en een ventilerend matras helpen ook bij slaapproblemen en nachtzweten.

Gezonde voeding

Gezond eten helpt zowel bij vermoeidheid als bij somberheid. Er zijn volledige voedingsadviezen voor vrouwen in de overgang die helpen om jouw hormonen in balans te brengen en houden. Denk bijvoorbeeld aan: matigen met alcohol, cafeïne, suiker, (rood) vlees, melkproducten, fastfood en koolzuurhoudende dranken. Voldoende verse groene groentes eten en voedsel zoals peulvruchten, broccoli, radijs, spruitjes, bloemkool, haver en rogge. Vette vis kan ook helpen vanwege de vitamine D.

Beweging

Een belangrijke tip voor de overgang is voldoende bewegen. Beweging helpt tegen stress, somberheid en lusteloosheid. Door te sporten maakt jouw lichaam onder andere dopamine, serotonine en endorfine aan. Endorfine is het snelst werkende anti-stresshormoon. Zorg dat jouw lichaam hier dus genoeg van aan kan maken. Zoek een leuke, passende sport. Wandelen, zwemmen, yoga, pilates, dansen, squash, fietsen of tennis, bijvoorbeeld. Als je buiten sport, krijg je ook nog eens meer vitamine D.

Vitamine D

Je maakt in de overgang minder oestrogeen aan. Hierdoor kun je last krijgen van stemmingswisselingen en depressie. Met vitamine D kun je dit (deels) opvangen.

Door de overgang verlies je botmassa, vanwege de veranderingen in je omgeving. Vitamine D zorgt ervoor dat het calcium in je botten niet oplost, maar in jouw bloed wordt opgenomen.

Vitamine D zorgt voor soepele spieren en gewrichten. Gezien je tijdens de overgang ook last kunt hebben van stramme gewrichten, gewrichtspijn, spierkrampen en spierzwakte.

Ook ondersteunt vitamine D jouw immuunsysteem en het speelt een belangrijke rol bij jouw stemming en sombere gevoelens.

Hoe herken je een tekort aan vitamine D?

Je kunt een tekort aan vitamine D in de overgang herkennen aan:

  • Constante vermoeidheid
  • Aanhoudende lusteloosheid
  • Spierpijn, spierkramp en spiertrillingen
  • Angstaanvallen
  • Hyperventilatie
  • Gewrichtspijn en stramme gewrichten
  • Pijnlijk tandvlees, soms met bloedingen

Hoe vul je dit tekort aan?

Je kunt een tekort aan vitamine D aanvullen door de zon op te zoeken. Tussen 12 en 3 schijnt de zon op zijn felst, dus probeer dan minimaal een half uur naar buiten te gaan.

Hier komt de crux: het is belangrijk om je goed in te smeren tegen UV-straling, maar hierdoor krijg je ook minder vitamine D binnen.

Je kunt gewoon blijven smeren en voldoende vitamine D binnenkrijgen door je voedingspatroon aan te passen. Eet voldoende:

  • Vette vis zoals makreel, haring, tonijn, paling, zalm en sardines
  • Eierdooiers
  • Zuivel
  • Vlees
  • Visolie (met name levertraan)
  • Bruine paddestoelen zoals kastanjechampignons

Houd je last van stemmingswisselingen en/of spier- en gewrichtsklachten? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Extra ondersteuning in de overgang

De Mirro-module Overgangsklachten helpt je omgaan met stress, zowel privé als op de werkvloer. De module geeft je inzicht en handvatten voor stemmingswisselingen en angsten tijdens de overgang. Ook biedt deze steun en herkenning bij lusteloze gevoelens en minder zin hebben in seks. Je krijgt tips en oefeningen voor intimiteit en seksualiteit tijdens de overgang. Je kunt inspiratie putten uit de ervaringsverhalen van andere vrouwen. Je bent immers niet de enige en je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Gun jezelf de kracht om jouw overgang zo prettig mogelijk te ondergaan. Informeer bij je werkgever of (zorg)verzekeraar of zij Mirro inzetten. Je kunt de module dan gratis en anoniem gebruiken.

TIP: Download het e-book Bloeien in de overgang

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Werkstress: Hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht