Nieuws

 

 

Terug  Terug

Slaapproblemen: wat als slapen niet wil lukken?

Wat als slapen niet lukt? Met een foto van een mokkend persoon die onder een deken vandaan kijkt

Zaterdag 13 maart is het de Dag van de Slaap: een uitstekend moment om jouw slaapgedrag en slaapproblemen eens onder de loep te nemen. Kom jij aan je benodigde aantal uren slaap? Wat zijn jouw slaapsaboteurs? We geven je ook wat tips om je nachtrust te bevorderen.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Wat is nou eigenlijk de ideale duur van een goede nachtrust? Uit onderzoek blijkt dat je zo’n 8 uur slaap per etmaal nodig hebt om optimaal te functioneren. Genoeg mensen die daar echter niet aan komen. Ze gaan (te) laat slapen, worden vaak wakker of kunnen simpelweg de slaap niet vatten. Dit komt meestal door piekeren.

Wat zijn de voordelen van een goede nachtrust?

Dat slecht slapen vervelend is, staat buiten kijf, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Een goede nachtrust levert namelijk meer op dan alleen een goede stemming en meer energie gedurende de dag. Zo bevordert slaap je concentratie, je positief denkvermogen, je creativiteit en productiviteit en zelfs je libido. Een goede nachtrust zorgt daarnaast voor een betere stofwisseling, helpt tegen rimpels en verhoogt je leervaardigheid.

Tips voor een betere nachtrust

Wat als lekker slapen maar niet wil lukken? We geven je een aantal tips die jou (hopelijk) helpen om beter in slaap te komen en/of rustiger te slapen.

  1. Wandel voor het slapen gaan. Zo raak je nog even je energie kwijt en maak je je hoofd leeg, wat piekeren kan verminderen.
  2. Focus op je ademhaling. Meditatie en mindfulness zijn niet voor niets populaire begrippen bij slapelozen: het helpt je lichaam tot rust komen.
  3. Liever niets eten vlak voor het slapen gaan. Als je echt honger hebt, neem dan iets kleins. Het verteren van een zware maaltijd werkt inslapen tegen.
  4. Schermen uit voor het slapen gaan. Probeer het laatste uurtje voor je te bed gaat niet meer naar je televisie, computer of smartphone te kijken.
  5. Zoek verkoeling. Veel mensen slapen slechter als het warm is in de kamer. Steek bijvoorbeeld je voeten onder de deken vandaan of zet een raampje open.
  6. Minderen met koffie en energiedrankjes. Het kan helpen om na vier uur ’s middags geen cafeïnehoudende dranken meer te nuttigen. Onthoud dat cafeïnevrije koffie ook niet 100% cafeïnevrij is.
  7. Houden piekergedachten jou vaak wakker ’s avonds? Probeer ze dan eens op te schrijven in een boekje en beloof jezelf er morgen pas weer aan te denken. Zo schrijf je het letterlijk van je af. Erover piekeren helpt de situatie niet en verslechtert het vaak juist: je kunt beter nadenken en maakt betere beslissingen wanneer je je uitgerust voelt.

Oefening uit de psychosomatische therapie

Aan tip 2 hangt een erg fijne oefening, volgens ervaringsdeskundige Karin (32). Zij had al jaren slaapproblemen en lag gemiddeld vier uur wakker, ongeacht het tijdstip waarop ze naar bed ging. Van een therapeut kreeg zij de volgende oefening:

  1. Ga in een comfortabele houding liggen
  2. Richt je aandacht naar je tenen; voel de sensaties zoals tintelingen
  3. Laat nu je tenen heel zwaar worden, alsof ze door het matras en de aarde zakken
  4. Werk zo langzaam je weg naar boven, helemaal tot aan je kruin
  5. Herhaal de oefening indien nodig

Het maakt niet uit dat je tussentijds afdwaalt en aan andere dingen denkt, zolang je je aandacht steeds weer terug bij je lichaam brengt. Soms val je zelfs al in slaap voor je bij je hoofd aankomt!

Tegenwoordig slaapt Karin makkelijker in en als ze een keer de slaap niet kan vatten, valt ze altijd weer terug op deze oefening.

Online zelfhulp bij slaapproblemen

Heb je na deze tips toch nog moeite met in slaap komen of lekker te slapen? Dan kan het lonen om onze online zelfhulpmodule Slaap lekker te raadplegen. Met deze slaapcursus kun je onder andere jouw eigen slaapsaboteurs onderzoeken, een slaapdagboek bijhouden en een slaapexperiment uitvoeren. Hopelijk ben je dan van je slaapprobleem af!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Coronacrisis leidde tot module Succesvol veranderen

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht