Nieuws

 

 

Terug  Terug

‘Moet ik mij zorgen maken over mijn alcoholgebruik?’

Een glaasje tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Met '40 dagen geen druppel' moedigt seniorenorganisatie KBO-PCOB 55-plussers aan om even geen alcohol te drinken.

“De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. Zo wordt de kwaliteit van slaap beter, krijg je minder suikers binnen en verbetert je concentratievermogen”, aldus KBO-PCOB.
 

Over alcohol en ouder worden

Bij het ouder worden werkt ons lichaam anders dan toen we jonger waren. Het effect van een enkel glaasje alcohol is daarmee veel groter dan voorheen. Zo ben je eerder en langer onder invloed. Ook het effect van alcohol op de slaap is dus groter: met een glaasje op of ‘slaapmutsje’ val je wel makkelijker in slaap, maar de kwaliteit van slaap is minder goed. Alcohol is geen goede doorslaper. Ook kan een drankje de werking van bepaalde medicijnen verminderen of versterken. Het kan zijn dat mensen drinken voor de ontspanning of de gezelligheid, na een dag hard werken, of als tijdverdrijf. Ouder worden kan ook gepaard gaan met dingen als eenzaamheid en verlies. Dat kost veel energie. Dat kan ervoor zorgen dat een drankje extra lekker smaakt. En je (meer) gaat drinken.  Weet u wat alcohol met u doet? Wanneer u (extra) risico loopt? En hoe u de risico’s beperkt? De modules ‘Alcohol en ouderen’ en ‘Alcohol onder controle’ dragen hieraan bij.
 

Gratis anonieme hulp bij Indigo en Brijder

Wist u dat ervaren zorgprofessionals van Indigo en Brijder (Parnassia Groep) ook gratis anonieme hulp aanbieden bij vragen over alcohol? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de subsidieregeling anonieme e-mental health van het Zorginstituut Nederland maakt het toch mogelijk. De anonieme hulp is er voor mensen die wegens angst of schaamte voor hun omgeving geen professionele hulp durven te zoeken voor hun psychische klachten of verslaving.
 

Prettig en laagdrempelig inzicht krijgen

Inge Kuiper, preventiedeskundige bij Indigo Haaglanden: “Als mensen zichzelf de vraag stellen: “Moet ik me zorgen maken over mijn alcoholgebruik of niet?”, schamen ze zich er vaak voor om hier openlijk over te praten. Daarnaast kunnen eventuele kosten hen ervan weerhouden om professionele hulp te zoeken. Als de stap naar voorlichting of hulp te groot is, kan het anonieme aspect mensen net dat extra duwtje in de rug geven. Het is een prettige en laagdrempelige manier om inzicht te verkrijgen in jouw drinkpatroon. Is het verstandig om iets te veranderen en zo ja, hoe kun je dat doen?”
 
Aanmelden Indigo
55-plussers die meer grip willen op hun alcoholgebruik kunnen zich aanmelden via alcoholenouderen.mirro.nl. De module kost circa 20 a 30 minuten per week, over 4 tot 6 weken verspreid.
 
Aanmelden Brijder
De online module is te vinden op: www.alcoholondercontrole.nl. Naast alcohol biedt Brijder ook online hulp bij cannabis- of drugsgebruik, gokken en pokeren. Daarnaast is een gratis e-consult met ervaringsdeskundigen mogelijk. Je kunt anoniem vragen stellen als je zelf last hebt van een verslaving. Maar het is ook voor familieleden, kinderen van ouders met een verslaving of collega’s en vrienden.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Gratis online zelfhulp voor IZZ leden

Laat het ons weten als jouw organisatie nog geen Mirro-modules aanbiedt!

Stichting mirro

Adres
Leidseveer 2-10
3511 SB Utrecht
Telefoon
Mail