Nieuws

 

 

Terug  Terug

Laagdrempelige online zelfhulp voor studenten

Online zelfhulp voor studenten, met een foto van een student die een smartphone gebruikt
Begin april 2018 berichtte Trouw dat de helft van de studenten kampt met angst en depressie. Eén op de vijf studenten zou zelfs actief nadenken over suïcide. "De uitkomsten van het eerste grote onderzoek naar de psychische gezondheid van studenten stemmen tot bezorgdheid", zo schrijft Trouw.

Actieplan

Onder meer het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Hogeschool Windesheim, Inholland en studentenartsen van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam komen met een actieplan. In dit plan vragen zij overheid en onderwijsinstellingen om stappen te zetten voor het welzijn van studenten, door onder andere betere studiebegeleiding, studiecoaching en betere bereikbaarheid van studentenpsychologen.

e-Mental Health ter ondersteuning

e-Mental Health is inmiddels niet meer weg te denken binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ook in de huisartsenpraktijk: ruim 93% van de POH-GGZ gebruikt e-Mental Health als ondersteuning. Het e-Mental Health aanbod van Stichting mirro bestaat onder andere uit 17 online zelfhulp modules. Deze modules kunnen een ook laagdrempelige manier zijn om studenten (anonieme) coaching te bieden bij hun psychische klachten. Daarnaast kunnen de modules ondersteunend zijn aan het decaan- of psychologenconsult, of helpen de wachttijd voor de student te overbruggen. Bovendien bereikt de online zelfhulp ook studenten voor wie de stap naar decaan of studentpsycholoog te groot is.

17 modules en een positieve insteek

In totaal zijn er 17 verschillende online zelfhulp modules, waaronder Burnout, Piekeren, Angst en paniek, Game-check en Rouwverwerking. Bij het vormgeven van de inhoud van de modules is gebruik gemaakt van de inzichten uit onder andere de positieve psychologie, ACT, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. De modules hebben een positieve insteek: het is niet raar om last te hebben van psychische klachten en vaak kan je er zelf al veel aan doen. De modules helpen studenten zo om de eigen klachten goed onder ogen te zien, maar ook om bijvoorbeeld het gesprek hierover met de omgeving aan te gaan.

Bewezen effectief

Er is een observationeel onderzoek verricht door de Vrije Universiteit Amsterdam naar de effectiviteit van de online zelfhulp modules. Voelen mensen zich geholpen? Verminderen de klachten? De resultaten waren positief: bijna 90% van de gebruikers beoordeelde onze modules in dit onderzoek met een voldoende-goed tot goed-uitstekend. Er werd een significante verbetering gevonden in zowel de algehele als mentale gezondheidstoestand van de gebruikers.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de online zelfhulp modules voor uw studenten? Neem dan contact met ons op.

Bron: Trouw

TIP: Download het e-book Omgaan met prestatiedruk voor studenten

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Espria Ledenvereniging gaat voor mentale fitheid

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht