Hoe zorg je voor een goed amplitiebeleid binnen jouw organisatie?

Als HR-manager ben je ongetwijfeld al bekend met ‘amplitie’: het versterken van de positieve dingen in het leven. Hiermee zet je medewerkers in hun kracht en verhoog je hun motivatie, creativiteit, werkgeluk en productiviteit. Door een goed amplitiebeleid houd je je collega’s lichamelijk en mentaal gezond en zorg je voor een fijne werksfeer en minder verloop.

Maar weet je ook hoe een goed amplitiebeleid eruitziet? Als je daar wat pointers voor zoekt, lees dan verder. We geven je graag wat ideeën mee, zodat we samen aan duurzame inzetbaarheid werken.

1. Alles begint bij communicatie

Met communicatie kun je al een grote stap maken in je amplitiebeleid, door dingen positief te benaderen. Elke mail die je stuurt, elke collega die je spreekt en elke presentatie die je geeft, is een mooie kans om positiviteit en oplossingsgerichtheid te tonen. Bij amplitie gaan we namelijk niet uit van een probleem, maar van versterking en ontwikkeling. En dat begint bij jezelf.

2. Stimuleer nieuwe, gezonde gewoontes

Vitaliteit speelt een grote rol in het amplitiebeleid. Het betekent letterlijk: levenskracht. Een vitale medewerker voelt zich ontspannen en energiek en zit lekker in diens vel. Je kunt vitaliteit bevorderen door beweging, ontspanning en passende voeding. Zorg bijvoorbeeld voor verse groenten en fruit, maak een wandeling tijdens de lunch en richt een meditatiekamer in. Als het mogelijk is, zorg dan voor een plek waar collega’s kunnen sporten – voor, tijdens of na het werk.

Foto van een groep collega's die op kantoor door de gang rent en een rood lint nadert, om sportiviteit uit te beelden en daarmee gezondheid

3. Maak van de werkplek een leerplek

Nieuwe dingen leren is goed voor ons brein en ons welzijn. We gaan beter om met uitdagingen en voelen ons zelfverzekerder omdat we onszelf uitdagen. Sommige mensen zijn intrinsiek gemotiveerd om nieuwe dingen te leren, anderen hebben een duidelijk doel nodig.

Je kunt hiervoor trainingen en workshops aanbieden, gericht op verschillende onderwerpen. Of je zorgt bijvoorbeeld voor ruimte in de weekindeling voor zelfstudie.

Tip: houd eens een vragenrondje om te ontdekken waar jouw collega’s zich in willen ontwikkelen en wat hun motivatie daarvoor is.

4. Vergroot de veerkracht

Werkgeluk kan vergroot worden door anders om te leren gaan met tegenslagen. Werk aan een organisatiebeleid waarin uitdagingen een kans zijn om te groeien. Ook hier focus je je niet op fouten, maar op wat er goed is gegaan of wat voor handige les ergens uit getrokken kan worden.

De Mirro-module Veerkracht is een handige zelfstandige tool om veerkracht te vergroten.

Foto van collega's die met elkaar praten en zo te zien feedback geven, om elkaar te helpen groeien, wat bijdraagt aan veerkracht - mits op een positieve manier, zoals uitdagingen zien als groeikansen

5. Geef aandacht aan zingeving

Rooster een moment in met jouw team, bijvoorbeeld tijdens persoonlijke bila’s, om na te denken over de betekenis van hun werk. Hun werk maakt bijvoorbeeld het verschil voor een ander (denk aan een maatschappelijk doel). Of ze voelen dat ze iets belangrijks bijdragen en eigen afwegingen kunnen maken in hun werk. Ook kan het betekenis geven om waardering te krijgen voor het werk.

Werknemers die vinden dat ze betekenisvol werk doen, zijn vaker tevreden over en meer betrokken bij hun werk. Het kan hen ook een belangrijke reden geven om bij je organisatie te blijven werken. Ook de productiviteit en prestaties verbeteren door zingeving.

Mirro werkt momenteel aan een module over Leven naar je waarden! Houd onze website in de gaten voor updates.

6. Zorg voor verbondenheid

Je kunt inzetten op meer verbondenheid door samenwerking te stimuleren, ruimte en tijd te geven voor praatjes (voor de persoonlijke klik) en door successen te delen. Ook helpt het om als manager zijnde open te staan voor de behoeften en suggesties van werknemers, zodat zij zich gehoord en gezien voelen. Dit alles zorgt ervoor dat zij zich meer betrokken voelen bij de organisatie en het kan hen betekenis geven.

Afbeelding van collega's die met elkaar praten, zittend op een bank

Amplitie is dus de sleutel tot een gezonde en succesvolle organisatie. De bovenstaande stappen dragen daar aan bij: positieve communicatie, ruimte voor vitaliteit en zelfontwikkeling, tools voor veerkracht en aandacht aan zingeving en verbondenheid.


Hebben deze tips jou geïnspireerd? Deel ze ook met een ander. Samen werken we aan sterke, gemotiveerde en gelukkige medewerkers!

 
 

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres
Leidseveer 2-10
3511 SB Utrecht
Telefoon
Mail