Nieuws

 

 

Terug  Terug

‘Hoe houd ik gamen leuk?’

Gamen leuk houden, met een foto van een PlayStation-controller

Gamen kan erg ontspannend zijn en is voor vele mensen van diverse leeftijden een aangename hobby. Maar voor je het weet, is de halve dag voorbij en moet je opschieten om je afspraak te halen. Of het is in ene al bijna nacht en je moet de volgende ochtend weer vroeg op. Herkenbaar?

Gamen kan ten koste gaan van werk, (offline) contact met anderen, schoolactiviteiten, andere hobby’s en onder andere huishoudelijke taken. Daarom is het prettig om de balans te behouden.

Gamen leuk houden

Wil je graag grip krijgen op jouw gamegedrag? We hebben enkele tips voor je opgesteld om het gamen leuk te houden:

  1. Kader je gametijd af en wissel het gamen af met andere activiteiten: bepaal van tevoren hoeveel uur je op een dag wilt gamen of mag gamen van jezelf. Zet desnoods een wekkertje om je hier ook daadwerkelijk aan te houden. Wissel het gamen af met sporten, sociale contacten, studeren, slapen, een ommetje maken en/of je andere hobby(‘s).
  2. Houd een gamedagboek bij: Houd enkele weken bij hoeveel en hoelang je gamet. Dit geeft jou waardevolle inzichten. Zo kan de hoeveelheid tijd die je dénkt kwijt te zijn enigszins tot sterk verschillen van de tijd die je écht kwijt bent aan het gamen.
  3. Maak keuzes: als je het een doet, betekent het dat je iets anders laat. Heb je een belangrijke afspraak of moet je iets doen? Probeer ervoor te zorgen dat je hier genoeg tijd voor over houdt. Start bijvoorbeeld niet nog een potje vlak voordat de tijd, die je hebt ingeroosterd, om is.
  4. Maak afspraken over gamen: met bijvoorbeeld je ouders, je partner en/of je huisgenoot. Als je soms ruzie hebt omtrent het gamen, dan kan het helpen om hier (samen) afspraken over te maken. Zo kun je zeggen met wie je gamet, hoe lang je gaat gamen en hoe laat je die dag zult stoppen met gamen.
  5. Probeer te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is voor eventuele onenigheid: een gebrek aan aandacht, je huishoudelijke taken niet vervullen etc, ‘niet gezellig’ zijn door je terug te trekken achter de computer. Of maakt iemand zich zorgen over jouw gamegedrag? Maak het bespreekbaar.
  6. Behaal je gamedoelen overdag: als je ’s avonds met anderen in-game afspreekt om bepaalde doelen te halen, dan is het nacht voor je het doorhebt.
  7. Breng de signalen in kaart die kenmerkend zijn voor jou bij overmatig gamen: raak je geïrriteerd als je niet kunt spelen en/of denk je vaak aan gamen?
  8. Breng ook de voor- en nadelen van het gamen in kaart: wat levert het jou op en wat kost het je?
  9. Gamen is niet het belangrijkste in het leven. Bedenk je dat het ‘slechts’ een spel is. Dit kan helpen bij prioriteiten stellen en eventuele frustratie loslaten.

Doe de game-check

Je kunt pro-actief zelf aan de slag met de game-check van Stichting Mirro.

hoe houd ik gamen leuk - gamecheck

Deze zelfhulpmodule is bedoeld voor mensen vanaf 16 jaar die hun gamegedrag onder controle willen krijgen en/of houden. De module is zelfstandig en anoniem.


Mirro aanbieden via jouw organisatie? Zo houd je jouw werknemers, studenten, verzekerden of patiënten mentaal fit. Vraag een gratis proefaccount aan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

‘Efficiëntere zorg met Mirro’ – Lelie Zorggroep

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht