Nieuws

 

 

Terug  Terug

De invloed van alcohol op je mentale gezondheid

Gelukkig nieuwjaar! Hopelijk heb je geen (al te erge) kater… Want vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat veel mensen niet meteen aan hun mentale gezondheid linken: alcohol.

We weten allemaal dat overmatig drinken schadelijk kan zijn voor ons lichaam. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de effecten die alcohol kan hebben op onze geestelijke gesteldheid.

Laten we eerlijk zijn, een glaasje wijn of een biertje op zijn tijd kan best lekker zijn. Het is ook begrijpelijk dat velen van ons genieten van een drankje om te ontspannen na een lange dag werken. Of om te socializen met vrienden. Zolang het ook leuk blijft en jouw mentale gezondheid er niet onder lijdt.

De impact van alcohol op je humeur

Heb je ooit gemerkt dat je je na een avondje flink doorzakken niet zo lekker voelde? Dat zou zomaar kunnen komen doordat alcohol invloed heeft op je humeur. Hoewel sommigen misschien beweren dat ze zich juist vrolijker voelen na het nuttigen van alcohol, wijst onderzoek uit dat dit effect slechts tijdelijk is. Alcohol gaat vaak gepaard met negatieve stemmingen zoals angst en depressie.

Dit heeft te maken met de manier waarop alcohol chemisch inwerkt op onze hersenen. Het verstoort de balans van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij het reguleren van ons humeur. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen en zelfs depressieve gevoelens.

Alcohol en slaap

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor onze mentale gezondheid. Helaas kan alcohol een negatieve invloed hebben op onze slaapkwaliteit. Hoewel het waar is dat een paar drankjes je slaperig kunnen maken, verstoort het de natuurlijke slaapcyclus.

Als je hebt gedronken, val je misschien sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is vaak slechter. Je wordt vaker wakker gedurende de nacht en krijgt minder REM-slaap. En laat die nou juist zo belangrijk zijn voor het herstel van onze hersenen.

Daarnaast kan alcohol ook zorgen voor snurken en ademhalingsproblemen tijdens het slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en een verminderd concentratievermogen.

De invloed op angst- en stressniveaus

Veel mensen grijpen naar een glas wijn of een biertje om te ontspannen na een stressvolle dag. Maar hoewel alcohol op korte termijn ontspanning kan bieden, heeft het op lange termijn juist het tegenovergestelde effect.

Onderzoek toont aan dat overmatig drinken de symptomen van angststoornissen kan verergeren. En het risico op het ontwikkelen van een angststoornis kan vergroten. Het kan ook leiden tot chronische stress, omdat alcohol ons lichaam en onze geest uit balans brengt.

De vicieuze cirkel van alcohol en mentale klachten

Het is belangrijk om te begrijpen dat alcohol en mentale klachten vaak hand in hand gaan. Mensen die al last hebben van een depressie, angststoornis of andere psychische aandoeningen zijn vatbaarder voor de negatieve effecten van alcohol.

Helaas kan het drinken van alcohol ook als een vorm van zelfmedicatie dienen. Mensen met mentale klachten kunnen geneigd zijn om hun symptomen tijdelijk te verlichten door middel van drank. Maar dit is slechts een kortetermijnoplossing die uiteindelijk de problemen alleen maar erger maakt. Belangrijk is om inzicht te krijgen in waarom je drinkt. En je te beseffen dat alcohol misschien niet de beste manier is om met negatieve gevoelens om te gaan. Andere copingstrategiën kunnen veel effectiever zijn, vooral op de langere termijn, en jouw mentale gezondheid versterken. Lees hier meer over in onze Alcohol module, gratis (en anoniem!) via jouw zorgverzekeraar, werkgever of onderwijsinstelling.

Advies voor een gezonde balans

Nu je op de hoogte bent van de mogelijke effecten van alcohol op je mentale gezondheid, willen we je graag wat advies geven voor het behouden van een gezonde balans:

  • Drink met mate: Probeer niet meer dan één glas alcohol per dag te consumeren.
  • Zoek alternatieven: Als je merkt dat je regelmatig naar alcohol grijpt om te ontspannen, zoek dan naar gezondere manieren om stress te verminderen zoals sporten, mediteren of praten met vrienden.
  • Praat erover: Als je merkt dat je moeite hebt om de juiste balans te vinden of als je merkt dat alcohol een negatieve invloed heeft op je mentale gezondheid, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional.

Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Alcohol kan een rol spelen bij de ontwikkeling of verergering van mentale klachten, dus wees bewust van je alcoholconsumptie en maak gezonde keuzes.

De Mirro module Alcohol helpt je ook op een praktische en simpele manier inzicht krijgen in je alcoholgebruik, je triggers en de redenen waarom je drinkt. Met tips en oefeningen om bewust met alcohol om te gaan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Dry January: tips voor een maand zonder alcohol

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht